Verschillende soorten beglazing voor een serre
Wanneer het gaat over de beglazing van een typische aluminium tuinserre, spreken we doorgaans van vijf verschillende soorten:
- Traditioneel tuindersglas
- Gehard veiligheidsglas
- Gehamerd glas
- Polycarbonaat
Traditioneel tuindersglas
Dit type vlakglas met een dikte tussen 2 mm en 4 mm wordt vaak gebruikt voor tuinserres omwille van zijn hoge lichtdoorlaatbaarheid. Daarnaast maakt de gunstige prijs dit glas ook extra-aantrekkelijk.
Bij tuindersglas gaat het vaak om gewalst-machineglas of machinaal getrokken glas waarin onregelmatigheden en soms golvende effecten ontstaan. Dit geeft het glas een traditionele en natuurlijke look.
Daarnaast bestaat er ook floatglas, dit is van een hogere kwaliteit. In vergelijking met machineglas, is floatglas wel duurder maar wordt het meer en meer de standaard in de hedendaagse serrebouw.
Bij tuindersglas of vlakglas is het wel opletten geblazen bij glasbreuk: het glas breekt in scherpe scherven waaraan je je kan verwonden (zeker bij dakbeglazing kan dit gevaarlijk zijn).
Gehard veiligheidsglas
Gehard veiligheidsglas is iets prijziger dan tuindersglas, maar wel veel sterker en dus minder breekbaar. Breekt het glas toch, dan valt het uiteen in kleine en ongevaarlijke stukjes. Een echte aanrader dus.
Sommige fabrikanten bieden veiligheidsglas aan als een optie, bij Janssens AluSystems is het de standaard. Dankzij de goede samenwerkingen met onze leveranciers, kunnen wij dit glas aan een voordelige prijs aanbieden bij de aankoop van je tuinkas.
Gehamerd glas
Gehamerd glas staat bekend om zijn speciale oppervlaktestructuur met motief. De afgelopen jaren heeft dit glas wat aan populariteit verloren. Vroeger werd het gebruikt om de zonnestralen te breken en een zacht lichteffect te creëren, nu wordt het nog nauwelijks toegepast.
De productiemethode van gehamerd glas is vergelijkbaar met dat van gewalst glas. Het nadeel van de glasstructuur is dat de dikte variabel is doorheen het glas (van 2 tot 4 mm). Hierdoor is het glas minder sterk en breekbaarder.
Polycarbonaat
Polycarbonaat is de oplossing indien je kiest voor een verwarmde tuinkas. Dit materiaal is lichtgewicht en heeft uitstekende isolerende eigenschappen. Bovendien zal het niet snel breken en is het makkelijk te monteren. Een nadeel van polycarbonaat is dat het minder duurzaam is dan glas. Daarnaast oogt het materiaal niet doorzichtig waardoor het een goedkopere uitstraling heeft dan glas.
Enkele of dubbele beglazing
In de context van een serre spreken we doorgaans altijd van enkele beglazing. Dit type beglazing isoleert niet optimaal, maar er bestaan veel isolerende middelen die je ermee kan combineren. Denk aan: isolatiedekens, noppenfolie of andere isolerende materialen.
Er bestaan enkele beglazingen waarop een reflecterende coating is aangebracht. Dit is geen isolerende beglazing, maar kan wel zorgen voor een beter behoud van de warmte en minder condensatie.
Dubbele beglazing bestaat uiteraard ook, maar is minder gangbaar en zal je ook wat meer kosten.
Condensatie?
Condensatie is een natuurlijk fenomeen in kanaalplaten door de relatieve luchtvochtigheid. Waterdamp vormt druppels als het in aanraking komt met koele oppervlaktes. Deze druppels vormen de vloeistof in kanalen of cellen van polycarbonaat platen.
Om deze waterdruppels ook te kunnen laten verdwijnen, zijn onze polycarbonaat dakplaten standaard van voorzien van AntiDust tape (gesloten aan de bovenkant, geperforeerd aan de onderkant). Hierdoor kan het condensvocht/water weer wegvloeien en vindt er beperkte luchtcirculatie in de dakplaat plaats.
Serrebeglazing bij Janssens
Alle serres die wij aanbieden bestaan uit gehard veiligheidsglas of een combinatie van gehard veiligheidsglas en polycarbonaat. Overweeg je bij ons een tuinkas te kopen en heb je nog vragen over beglazing?