Over onze serres

Wie produceert de serres van Janssens?

Alle serres van Janssens worden door onze eigen vakmensen geproduceerd in onze productie-site in Lier. Met meer dan 75 jaar ervaring behoren we tot de top van de Europese hobbyserrebouwers. Onze serres worden wereldwijd geëxporteerd. Vind je dichtstbijzijnde verkooppunt voor meer informatie.

Kan ik bij Janssens een serre op maat bestellen?

Onze verkooppunten tonen vaak alleen onze action models: serres in vaste configuraties. Toch bieden we ook custom modellen aan, serres die je zelf samenstelt aan de hand van vaste onderdelen. Zoek je een serre met afwijkende afmetingen of alternatieve uitrusting? Vraag ernaar bij je verkooppunt!

Waarom zijn jullie serres uit aluminium vervaardigd?

Aluminium is een licht, ultrasterk en duurzaam materiaal. Het roest niet en vergt een minimum aan onderhoud. Omdat aluminium zelfs in slanke buizen zo stevig is, kunnen we de glasroeden uitzonderlijk smal maken, waardoor er extra veel licht in de serre kan komen. Bovendien is het materiaal 100% recycleerbaar en dus circulair.

Hoe kies ik het formaat van mijn serre?

Het formaat van je serre is natuurlijk bepalend voor de hoeveelheid gewassen die je erin kan kweken. Een grote serre biedt niet alleen meer ruimte, maar ook een stabielere omgeving voor je planten. De temperatuur is er constanter, en dat merk je aan je kweekresultaten.

Bovendien heb je er meer bewegingsruimte en comfort, en kan je vlotter aan wisselteelt doen.

Kan ik extra deuren of ramen in mijn serre monteren?

In onze custom modellen kies je zelf de plaats, de hoeveelheid en het type van de deuren en ramen. De mogelijkheden zijn afhankelijk van het model van je serre en het formaat.

Onze action models zijn standaard bouwpakketten. Je kan een beperkt aantal opties toevoegen, maar extra dak- of zijramen installeren is niet mogelijk.

Kies ik voor onbehandeld aluminium of voor poedercoating?

Aluminium roest niet, maar corrodeert wel. Dat wil zeggen dat er geen roodbruine neerslag op het aluminium ontstaat, maar wel witte. Deze milde corrosie is een natuurlijk proces en beïnvloedt de stevigheid of duurzaamheid van de buisprofielen niet.

De oppervlaktebehandeling is dus puur voor de uitstraling van de serre. Het lakwerk dat we bij Janssens bieden, is steeds een hoogwaardige poedercoating. Dit lakwerk is een elektrostatisch proces, waarbij de het poeder in de oven wordt uitgemoffeld.

Hoe moet ik mijn serre onderhouden?

Geef je serre twee keer per jaar een poetsbeurt. Let er wel op dat je geen agressieve schoonmaakmiddelen gebruikt.

Bewegende delen, zoals wieltjes en scharnieren, kunnen af en toe wat olie gebruiken.

Sluit bij storm de dakramen om losrukken te voorkomen.

Heb je automatische raamopeners? De cilinder kan bij vrieskou stukvriezen, haal die er dus zeker uit wanneer de temperatuur onder het nulpunt zakt.

Maak bij heel zware sneeuwval (zelden in onze gebieden) het dak sneeuwvrij. 

Kan ik een serre gebruiken als prieel of veranda?

Serres worden steeds vaker ingezet als tweede woonkamer. Wil je jouw serre als loungeplek inrichten? Houd dan rekening met het klimaat binnen: hoge temperatuurschommelingen, veel zonlicht waardoor verkleuring kan optreden, hoge vochtigheid in de tussenseizoenen, tocht, condensatie en waterinfiltratie onderaan en in het dak. Allemaal karakteristieken die eigen zijn aan een kweekserre.

Welke beglazing kies ik? Tuindersglas, veiligheidsglas of polycarbonaat?

De serres van Janssens zijn standaard uitgerust met veiligheidsglas van 4 mm dik. We bieden de optie om voor polycarbonaat te kiezen.

Goedkopere merken gebruiken meestal traditioneel tuindersglas van 3 of 4 mm dik. Dat type glas is voordeliger, maar ook minder sterk. En wanneer het breekt, valt het uit elkaar in scherven.

Het veiligheidsglas dat Janssens gebruikt, is tot zeven keer sterker. In het uitzonderlijke geval dat het breekt, valt het uit elkaar in kleine, ongevaarlijke stukjes.

Wil je glasbreuk helemaal uitsluiten en bovendien extra isoleren? Dan is polycarbonaat een goede keuze. Deze ramen van kunststof bestaan uit heldere dubbele platen. Het materiaal is zeer sterk en bestand tegen de impact van bijvoorbeeld hagelstenen of een voetbal. 

De dubbele laag polycarbonaat isoleert beter dan glas, waardoor de temperatuur stabieler blijft. Ideaal dus als je de serre in de winter wil verwarmen.

Het minpunt van polycarbonaat? Het wordt wel eens als ‘goedkoop’ gezien omdat het materiaal niet doorzichtig is. Anderzijds filtert dit wel de binnenkomende zonnestralen.

Over de plaatsing en montage

Hoe bereid ik mijn tuin voor op de plaatsing en montage?

Denk goed na over de plaats van de serre, de juiste oriëntering en de positie van de deur en de ramen. Let op: voor muurserres moet de betreffende muur recht en haaks zijn. Laat je de serre monteren door een professioneel montageteam, zorg er dan voor dat de grond vrij en waterpas is alvorens het team arriveert. Informeer ook vooraf over de noodzakelijke fundering (zie ook aparte topic hierover).

Heb ik een vergunning nodig om een serre van Janssens te plaatsen?

De regelgeving rond de plaatsing van serres en bijgebouwen verschilt per regio. Neem dus altijd contact op met de gemeentedienst voor je een serre aanschaft. 

Wat na de levering van mijn serre?

Als je niet onmiddellijk start met de montage, zorg er dan voor dat de pakketten én de glaspallet droog kan gestockeerd worden. Vermijd ten allen tijde dat er vocht in de verpakking kan komen of tussen het glas: na verhitting door de zon of bij verdamping kan dit het glas of de profielen beslaan waardoor een ‘waas’ ontstaat op het glas of het lakwerk van de profielen en niet meer kan verwijderd worden. 

Voorbeeld: een glaspallet die enkele dagen op vochtige ondergrond (nat gras) in de zon staat is geen goed idee! De vochtigheid die op die manier onder de plastiek verpakking verdampt, kan niet uitdrogen en sluipt ook tussen de glaspanelen.

Heb ik een fundering nodig?

De serre dient geplaatst te worden op een voldoende draagkrachtige (beton)fundering die voorzien is tot op vaste vorstvrije grond. De maatvoeringen van onze aluminium constructies betreffen steeds de buitenmaten van de constructie. Wij adviseren een betonfundering als ringbalk op de buitenafmetingen van de serre. Deze dient 100% waterpas te zijn en vlak afgestreken zodat het onderprofiel hierop kan gemonteerd worden. Het soort fundering (breedte, diepte, samenstelling) is afhankelijk van de bouwsituatie, ondergrond, regio en gebruiken van de aannemer. Wij raden aan om u hierover in detail te laten adviseren door uw vakman.

Onze serres zijn standaard voorzien van een aluminium funderingsbalk met op elke hoek een grondanker. In overleg met uw vakman is het mogelijk om in bepaalde gevallen (kleinere serres) alleen de 4 hoeken van de serre te verankeren, in zulk geval is de optie van een verlaagde dorpel aan de deuren evenwel NIET mogelijk!

Ik zie een witte ‘waas’ op het glas. Hoe verwijder ik die?

Je kunt een intensieve reiniging proberen, maar de kans bestaat dat wat je ziet het fenomeen ‘glascorrosie’ is en niet kan worden verwijderd.

Als glas zo wordt bewaard dat er vocht (regen, condens, vocht) in de verpakking tussen de dicht opeengepakte ruiten komt, zal het glasoppervlak in contact komen met deze vochtigheid.  

Let op: zelfs als het glas afgedekt is, kan er vocht in de plastic verpakking komen, afhankelijk van de weersomstandigheden of van onderaf (grond, aarde, gras, …). Dat betekent dat het vocht dat tussen de glazen komt een zeer hoge concentratie natrium heeft en dat er een sterke alkali-oplossing (Na+ OH-) wordt gevormd. Bij hoge pH-waarden wordt het glasnetwerk aangetast en wordt natriumsilicaat gevormd. Dit kan worden versterkt met warmte (wanneer de zon schijnt en de doos met glas wordt verwarmd, omwikkeld met plastic folie.  Als dit proces wordt voortgezet in de verpakking, gaat het glas kapot en worden de ruiten aan elkaar gelijmd door het natriumsilicaat (waterglas).

Dit wordt niet gedekt door garantie; daarom raden we u sterk aan om verpakkingen en glas op een droge plaats te bewaren, beschermd tegen de zon tot de dag van de montage van uw kas!

Ik heb witte vlekken op mijn ongelakte aluminium profielen.

Wat je ziet is ‘oxidatie’ van het aluminium.

Aluminium zal, wanneer het wordt blootgesteld aan water en zuurstof, zeer snel corroderen. De meeste mensen kunnen verroest staal herkennen aan de bekende oranje kleur. Corrosie van aluminium ziet er wit uit. Het proces van aluminiumcorrosie staat bekend als oxidatie. Het resulterende aluminiumoxide is een dunne, harde laag die het metaal beschermt tegen verdere corrosie en kan geen kwaad: het heeft geen invloed op de sterkte of kwaliteit van het profiel!

Moet ik mijn serre volledig waterpas zetten?

De serre kan in principe volledig waterpas gemonteerd worden. Om de stroom van regen- en smeltwater naar de afvoerbuizen te bevorderen, mag je de serre aan de lange kant een beetje val geven maar overdrijf hier zeker niet in (max. 2-3mm per meter).

Over het klimaat in je serre

Ik wil kanaalplaten in polycarbonaat in plaats van glas. Hoe zit dat met condensatie en mosvorming?

Als het gaat over kwaliteit en duurzaamheid is ons veiligheidsglas van 4 mm dik de beste keuze. Wil je beter isoleren of meer bescherming tegen de zon? Dan kan je opteren voor kanaalplaten van 10 mm in polycarbonaat.

Om condensatie in de kanalen of cellen van de dakplaat van polycarbonaat af te voeren en de luchtcirculatie in de plaat te regelen, voorzien we ze standaard van AntiDust tape: gesloten aan de bovenkant, geperforeerd aan de onderkant.

Hoe zorg ik voor een optimale verluchting in de serre?

Je serre verluchten is heel belangrijk. Zeker in de zomermaanden kan de temperatuur hoog oplopen. Veel van onze modellen zijn voorzien van dakramen en zijramen. Een automatische raamopener is een budgetvriendelijke optie die op warme dagen zelf de luchtstroom op gang brengt. 

Hoe kies ik de oriëntatie van mijn serre?

Om oververhitting te voorkomen, kies je best een zuidelijke oriëntatie, dus met de ingang van de serre naar het zuiden gericht. Zo krijgt je serre zowel in de ochtend als de avond maximale zon. En minimaliseer je de kans op oververhitting.

Wil je warmteminnende planten zoals cactussen of vetplanten kweken? Dan houd je best een westelijke oriëntatie aan om ze ’s middags maximale zon te geven. Ook in de winter zal de serre dan rond het middaguur wat warmer zijn.

Kan ik mijn serre in de winter verwarmen?

De gemiddelde hobbyserre is vooral bedoeld om plantensoorten te kweken die in ons klimaat niet gedijen in open lucht: pepers, tomaten, aubergines, paprika’s, meloenen …

Wil je de tuinkas gebruiken om planten zoals fuchsia’s en orangerieplantjes laten overwinteren? Dan zal je de serre waarschijnlijk moeten verwarmen met een systeem op gas of elektriciteit.

Een serre verwarmen is niet goedkoop. Isoleer de serre door bijvoorbeeld noppenfolie te plaatsen. Of kies voor een serre met dubbelwandig polycarbonaat, wat beter isoleert dan enkel glas. Installeer een thermostaat (laag bij de grond) om de temperatuur in de serre constant te houden én om minder energie te verbruiken.

Over onze service

Hoe verloopt de levering van mijn serre?

Alleen voor leveringen vanuit Janssens in België en Nederland!

Na de aankoop en betaling ontvang je een e-mail met een bestellingsbevestiging. Binnen enkele werkdagen neemt een medewerker contact op, om de datum van de levering af te spreken. Vervolgens krijg je een bevestiging van de afspraak via e-mail.

De losplaats dient steeds met vrachtwagen bereikbaar te zijn. Indien dit niet het geval is, dient een alternatieve losplaats te worden opgegeven. Bij obstructies, autovrije zones, te kleine steegjes, … kunnen kosten in rekening gebracht worden.

De levering wordt steeds naast de vrachtwagen gelost. De chauffeur is niet in de mogelijkheid om de kas verder te verplaatsen, tot in de tuin te dragen of om verpakkingsmateriaal terug mee te nemen. Indien de chauffeur beschikt over een kraan, kan deze op reikwijdte afgezet worden (10m). Het is de chauffeur NIET toegestaan om op onverharde wegen/weide/oprit te rijden (ook niet op risico van de klant).

Janssens voert geen montages uit, hiervoor dient u zelf af te stemmen met uw verdeler of monteur.

 

Een doorsnee levering bestaat uit:

  • staande pallet met glas, 90 x 90 x 220 cm, 500 kg
  • een pakket ter grootte van de breedte van de serre x 25 x 15 cm
  • een pakket ter grootte van de lengte van de serre x 25 x 15 cm


Welke garanties heb ik?

Je geniet de volgende garantietermijnen:

  • 10 jaar op kwaliteit en legering van aluminium
  • 10 jaar op het lakwerk (poedercoating) in geval van onthechting, peeling, afbladeren, corrosie, krijten, verkleuring en verlies van glans waarin de vooraf vastgestelde toleranties overschreden worden volgens de specificaties van Qualicoat of Qualinod
  • 10 jaar op hechting en spanning van beglazingsrubbers
  • 10 jaar op productiefouten in het glas
  • 5 jaar op pvc-onderdelen en hun uv-bestendigheid

Deze schade valt niet onder de garantie:

  • schade door niet-inachtneming van installatie- en bedieningsvoorschriften
  • schade door ander dan het voorziene normale gebruik
  • schade door gebrek aan onderhoud
  • normale slijtage
  • materialen en zaken die op vraag van de klant zijn gebruikt
  • constructies die niet tot het Janssens-assortiment horen maar op uitdrukkelijke vraag van de klant of distributeur werden gefabriceerd

Onze serres zijn bedoeld voor het kweken van groenten, fruit, bloemen … De volgende eigenschappen zijn inherent en variëren per situatie, omgeving en gebruik:

  • condensatie op glas of profielen
  • tocht aan deuren, ramen of kieren
  • dakramen, dakaansluitingen en goten zijn niet 100% waterdicht
  • geen waterkering onder het funderingsprofiel